ohlins xalkida 2018 12

Στήσιμο και ρυθμίσεις σε επίπεδα παγκοσμίου

Του Τάκη Μανιάτη

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Ohlins μέσω του αντιπροσώπου, Extra Products, έδωσε την δυνατότητα σε αναβάτες από τον χώρο του motocross και του enduro, να ενημερωθούν για τις αναρτήσεις, να στήσουν τις μοτοσυκλέτες τους, και να οδηγήσουν άλλες με αναρτήσεις Ohlins.

ohlins xalkida 2018 3

Η πίστα Motocross της Χαλκίδας γέμισε από αναβάτες το σαββατοκύριακο 24 και 25 Νοεμβρίου, οι οποίοι βρέθηκαν εκεί για έναν πολύ σημαντικό λόγο: Να ενημερωθούν για τις αναρτήσεις, τις σωστές ρυθμίσεις και το στήσιμο της μοτοσυκλέτας τους. Η Ohlins, πριν δύο χρόνια, προχώρησε σε αναβάθμιση του συστήματος TTX, προσθέτοντας μία νέα πατέντα, που ονομάζεται Flow. Αυτό το σύστημα, εξισορροπεί τις δυνάμεις που ασκούνται από την συμπίεση και επαναφορά μέσα στην ανάρτηση, προσφέροντας σταθερή λειτουργία καθ' όλη την διάρκεια της οδήγησης, ανεξαρτήτως πίεσης ή θερμοκρασίας.

Αυτό το σύστημα ήθελε η Ohlins να δείξει στον κόσμο, γι' αυτό ξεκίνησε τις διοργανώσεις σε όλη την Ευρώπη, δίνοντας την ευκαιρία σε αναβάτες να μάθουν από τους πλέον ειδικούς ποιες ακριβώς πρέπει να είναι οι ρυθμίσεις στην μοτοσυκλέτα τους, αναλόγως συνθηκών. Στην εκδήλωση, που βρέθηκε και το ΒΙΚΕΙΤ, δόθηκαν χρήσιμες τεχνικές πληροφορίες στους τεχνικούς και οδηγούς των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων M/X & Enduro για τη βέλτιστη απόδοση των αναρτήσεων σε αγωνιστικό επίπεδο.

ohlins xalkida 2018 10

Επίσης, στην Χαλκίδα υπήρχαν αναρτήσεις της Ohlins διαθέσιμες για τοποθέτηση σε μοτοσυκλέτες αναβατών, αλλά και έτοιμες μοτοσυκλέτες με ολόκληρες αναρτήσεις, ή με φυσίγγια cartridge της Ohlins στο μπροστινό σύστημα.

Η νέα τεχνολογία ήταν διαθέσιμη για οδήγηση, ώστε να φανεί η διαφορά της συμβατικής τεχνολογίας των μοτοσυκλετών παραγωγής, με το TTX που αποτελείται από δύο σωλήνες (ένας για συμπίεση, ένας για επαναφορά) στο εσωτερικό της ανάρτησης (Twin Tubes) και το Flow, που ενώνει ουσιαστικά αυτούς τους σωλήνες εξισορροπώντας δυνάμεις.

Το σύστημα με τους δύο σωλήνες αποτρέπει την σπηλαίωση του εμβόλου στις γρήγορες ταχύτητες, αφού κάθε έμβολο (συμπίεσης και επαναφοράς) έχει να κάνει την δική του δουλειά, δουλεύοντας ουσιαστικά στο 50% από ένα συμβατικό σύστημα.

ohlins xalkida 2018 18

Το έμβολο μένει σε κενό αέρος, χωρίς λάδι, και δεν υπάρχει απόσβεση, με αποτέλεσμα η ανάρτηση να γίνεται μαλακή.

Στο Flow, η πίεση περνάει μέσω μίας βαλβίδας από τον ένα σωλήνα στον άλλο, κι έτσι, όσο και να πιέζεις την ανάρτηση, οι ρυθμίσεις θα παραμένουν ίδιες.

Η εκδήλωση της Ohlins έγινε για να καταλάβουν οι τεχνικοί τις διαφορές, και να μπορεί να συνεργαστεί με τον αναβάτη, ώστε να φτιάξουν την καλύτερη ανάρτηση για τις ανάγκες του.

ohlins xalkida 2018 8

Ο τεχνικός της Ohlins, πηγαίνει στην χώρα που γίνεται η εκδήλωση, με τις αναρτήσεις που θα τοποθετηθούν σε μοτοσυκλέτες, και εκεί ξεκινάει η ενημέρωση και έπειτα το στήσιμο και η οδήγηση.

Ένα βασικό κεφάλαιο είναι πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις ρυθμίσεις των αναρτήσεων, αλλά τόσο ο Χρήστος Τασούλης της Extra Products, όσο και ο Christopher Nilson της Ohlins, δήλωσαν πως είναι μαθηματικοί όροι που δεν θα πρέπει να παραβαίνουμε. Όσον αφορά στο ύψος και ποσότητα λαδιού, στην σκληρότητα του ελατηρίου.

ohlins xalkida 2018 1

Το στήσιμο της μοτοσυκλέτας ξεκινάει βρίσκοντας το σωστό sag, με αναβάτη και χωρίς, ώστε η μοτοσυκλέτα να στηθεί ακριβώς όπως πρέπει, στα κιλά του αναβάτη. Τα νούμερα είναι, 10% της διαδρομής στατικό και 30%, οδηγικό, σε εκατοστά. Από κει και πέρα, ανάλογα το στυλ οδήγησης, διαφοροποιείται το sag σε Minimum, medium, maximum, σύμφωνα με το σημείο στο οποίο προτιμά να κάθεται ο αναβάτης στην μοτοσυκλέτα (μπροστά, κέντρο ή πίσω).

Βασικό δηλαδή, είναι να βρεθεί η ισορροπία της μοτοσυκλέτας, με τον αναβάτη επάνω.

ohlins xalkida 2018 2

Για να βρεθεί πιο εύκολα το sag, υπάρχει ένα ειδικό εργαλείο, το Slacker, το οποίο μετράει ακριβώς, με χιλιοστά, το sag της ανάρτησης. Θα μπορούσε κάποιος να το κάνει και με το μέτρο, όπως γινόταν άλλωστε μέχρι πρότινος, ωστόσο, με το Slacker η μέτρηση είναι ακριβής.

Ένα λάθος στην μέτρηση, θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά την συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας.

ohlins xalkida 2018 20

Αναφορικά με τα SAE των λαδιών, ο Χρήστος Τασούλης μας ενημέρωσε ότι το κάθε setting που έχει επιλεχθεί από το εργοστάσιο, χρησιμοποιεί συγκεκριμένο λάδι, κι έτσι, δεν θα πρέπει να το αλλάζουμε, παρά μόνο αν αλλαχθούν εσωτερικά οι βαλβίδες. 

Υποστήριξε βέβαια ότι δεν θα πρέπει να αλλάζουμε revalving, μιας και το εργοστάσιο, επέλεξε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις γνωρίζοντας τις απαιτήσεις της μοτοσυκλέτας, και θεωρεί ότι οι επιλογές των εργοστασίων είναι πολύ καλές.

Παλιά, οι αναρτήσεις είχαν πρόβλημα, και όντως χρειαζόταν ένα διαφορετικό σετάρισμα, αλλά πλέον, όλες οι αναρτήσεις παραγωγής είναι πολύ καλές, και αν κάποιος θέλει να κάνει διαφορά, μπορεί να διατηρήσει την δική του ανάρτηση, και να αλλάξει τα φυσίγγια, αναβαθμίζοντας τελείως την ανάρτηση.

ohlins xalkida 2018 7

Στην Χαλκίδα, οι 25 αναβάτες που είχαν δηλώσει για το Σάββατο και 30 για την Κυριακή, είχαν στην διάθεση τους KTM 250 και 450 SX-F, Yamaha YZ 250 / 450F και WR250F, Gas Gas EC250R, και Beta RR300. 

Πολλοί οδηγοί επίσης είχαν κανονίσει ήδη να έρθουν με τις δικές τους μοτοσυκλέτες και να τοποθετηθούν αναρτήσεις ή φυσίγγια σε αυτές.

Στην πίστα της Χαλκίδας, που είναι γρήγορη και με αρκετά σαμάρια, οι αναβάτες δοκίμασαν το σήκωμα στις πλάκες, ώστε να δώσουν περισσότερη σταθερότητα στην μοτοσυκλέτα.

ohlins xalkida 2018 16

Όπως μας είπε ο πρωταθλητής MX2, Νίκος Λυρίου, στην προσωπική του KTM 450SX-F με την οποία θα συμμετάσχει στην κατηγορία MX1 το 2019, οι αναρτήσεις Ohlins του έδωσαν περισσότερη σταθερότητα, αλλά κυρίως, αντιδρούσαν πιο γρήγορα στα κλικ. Ένα κλικ στην Ohlins, έκανε αμέσως διαφορά στην οδήγηση.

ohlins xalkida 2018 17

Οδηγώντας πρώτα την Gas Gas EC 250R, διαπιστώσαμε ότι τα φυσίγγια Ohlins που φορούσε είχαν αισθητή διαφορά στην προοδευτικότητα της συμπίεσης, διατηρώντας αρχικά την ανάρτηση στο ύψος της, χωρίς περιττό βύθισμα. Παράλληλα, οι μικρές ανωμαλίες, πετραδάκια και ρίζες, δεν έφταναν στο τιμόνι, δείχνοντας πόση καλή λειτουργία είχαν οι αναρτήσεις στην γρήγορη λειτουργία τους, στην αρχική διαδρομή.

Σε πίεση, και σε σαμάρια, ακόμη και υπό κλίση, οι τροχοί παρέμεναν στο έδαφος, διατηρώντας την μοτοσυκλέτα οριζόντια, δίνοντας στον αναβάτη εμπιστοσύνη.

ohlins xalkida 2018 14

Η συνέχεια που έγινε με την Yamaha WR250F δεν ήταν τόσο ευχάριστη, μιας και οι αναρτήσεις είχαν στηθεί από τον αναβάτη της χωρίς sag μπροστά, και με 5 εκατοστά sag πίσω. Έτσι, η μοτοσυκλέτα αδυνατούσε να τοποθετηθεί στην στροφή, και φόβιζε στην τοποθέτηση του μπροστινού τροχού στο μπερμ. Επιστρέψαμε στα paddock όπου με την συμβολή του Σταύρου Γεωργακόπουλου, ρυθμίσαμε το sag στα 2 εκατοστά, αναλόγως του βάρους, ώστε να στηθεί η μοτοσυκλέτα σωστά. Πράγματι, είχε τεράστια διαφορά στο στρίψιμο, μιας και η ''τσόπερ'' αίσθηση που είχε πριν, άλλαξε, δίνοντας την ευκαιρία να οδηγήσουμε όπως θέλαμε.

ohlins xalkida 2018 4

Το σαββατοκύριακο της Ohlins στην Χαλκίδα έγινε πραγματικότητα με την Extra Products και τους ανθρώπους της να ενημερώνουν, να διορθώνουν, να βελτιώνουν συνεχώς αναρτήσεις, αναλόγως στυλ οδήγησης και κιλών αναβάτη.

Οι αναβάτες, αλλά και οι τεχνικοί, κατάλαβαν πόσο σημαντικό είναι το στήσιμο κι έτσι, μία εκδήλωση με ρυθμίσεις και οδήγηση, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, δείχνοντας τι πραγματικά απαιτείται, πριν καν βρεθούν στην πίστα.

ohlins-xalkida-2018-13.jpgohlins-xalkida-2018-11.jpgohlins-xalkida-2018-17.jpgohlins-xalkida-2018-18.jpgohlins-xalkida-2018-6.jpgohlins-xalkida-2018-10.jpgohlins-xalkida-2018-5.jpgohlins-xalkida-2018-14.jpgohlins-xalkida-2018-8.jpgohlins-xalkida-2018-12.jpgohlins-xalkida-2018-19.jpgohlins-xalkida-2018-1.jpgohlins-xalkida-2018-9.jpgohlins-xalkida-2018-7.jpgohlins-xalkida-2018-20.jpgohlins-xalkida-2018-2.jpgohlins-xalkida-2018-16.jpgohlins-xalkida-2018-3.jpgohlins-xalkida-2018-4.jpgohlins-xalkida-2018-15.jpg

Ταξινομήσεις Νοεμβρίου 2018 - Top 20 Εταιρειών

Άνοδος 29,4% της ελληνικής αγοράς τον 11ο μήνα του έτους

Ταξινομήσεις 11μηνου 2018 - Top 30 Εταιρειών

Άνοδος 22% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 11μηνο

Νέα κόσμου

da90s 1

Η Denzel Motors παρουσιάζει έναν επαναστατικό ηλεκτρικό κινητήρα

Ηλεκτροκινητήρας χωρίς μαγνήτες με πατενταρισμένη καλωδίωση

Ducati 550 Supermono σε δημοπρασία!

Δυνατά εκθέματα στη Las Vegas Motorcycle Auction του οίκου Bonhams

BMW και TVS γιορτάζουν την κατασκευή 50,000 G 310

Πολλή δουλειά στη γραμμή παραγωγής της Ινδίας

Piaggio Group - Νέο εργοστάσιο στη Βοστώνη

Για ρομποτικές εφαρμογές του Piaggio Fast Forward

Βίντεο - Η ανάβαση του Pikes Peak με Kawasaki Z900RS

Ένας Ιάπωνας, μια Ιαπωνέζα, ένα βουνό και δύο τούμπες

Νέα αγοράς Μοτοσυκλέτας

vespa elettrica lymperopoulos

Η Vespa Elettrica στην Piaggio Λυμπερόπουλος!

Ελάτε να τη γνωρίσετε από κοντά

KTM End of series offers - Προσφορές στοκ

Από RC 200 και ηλεκτρικά, μέχρι 690 Enduro και 1050 Adventure

Νέα αγώνων

albert cabestany retires 2

Albert Cabestany - Ανακοίνωσε το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας

Θα παραμείνει στον χώρο του Trial, σε ρόλο που θα ανακοινώσει σύντομα

Τραυματίστηκε ο Toni Bou σε επίδειξη της Honda

Δεν προκύπτει σοβαρή ανησυχία

Toby Price - Ατύχημα λίγο πριν το Dakar 2019!

Έπεσε στην προπόνηση και τραυματίστηκε

Billy Bolt – Βίντεο-αφιέρωμα στη χρονιά ενός πρωταθλητή

Οι καλύτερες στιγμές του σε 11 λεπτά

Monster Energy Supercross: Anaheim 1 2019 - Video Teaser

Το αμερικανικό πρωτάθλημα SX ξεκινάει στις 5 Ιανουαρίου 2019

Νέα αγοράς Αναβάτη

Προσφορά ATV Linhai 550L EPS

Κορυφαία εξοπλισμένο σε μοναδική τιμή

Χριστουγεννιάτικες προσφορές Triumph

Στην Αθήνα οι μάγοι με τα δώρα για δύο μέρες

Μπότες Diadora Tourismo με έκπτωση 50%

Μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων

Σφουγγαράκι καθαρισμού ζελατίνας κράνους Visorvision V2

Η γρήγορη λύση για καθαρό οπτικό πεδίο

Αδιάβροχο μπουφάν Fovos Raptor

Για μικρές και μεγάλες περιηγήσεις

Ducati Athens - Εορταστικό Bazaar αυτό το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Με εκπτώσεις που φτάνουν έως και το 80% σε ρουχισμό προηγούμενων ετών!

Γάντια Five Boxer

Ιδανικά τις περισσότερες μέρες του χρόνου

Νέος τιμοκατάλογος Husqvarna 2019

Περιλαμβάνεται και το 701 Svartpilen

Αγώνες

2018 monza rally show 19

Monza Rally Show 2018 - 7η νίκη για τον Valentino Rossi

Ο «γιατρός» κέρδισε και τα 9 stages του event

SuperEnduro 2019, 1ος αγώνας, Κρακοβία (Πολωνία)

Taddy Blazusiak, ο εντός έδρας ήρωας

Motul Roof of Africa 2018 - Wade Young & Sherco οι θριαμβευτές

Τέταρτη νίκη του Young στον «Mother of Hard Enduro» αγώνα

ISDE 2018, Ημέρα 6η

Αυστραλιανός θρίαμβος