.
Κατηγορία Παγκόσμιο Enduro
Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 11:09

EnduroGP 2019, 5ος αγώνας, Rovetta (Ιταλία)

Η επίσκεψη του Παγκοσμίου Enduro στην περιοχή του Bergamo, στη βόρεια Ιταλία, δεν είναι ποτέ μια απλή υπόθεση. Η ευρύτερη περιοχή θεωρείται κάτι σαν ιερός τόπος για τους εντουράδες της γείτονος (και όχι μόνο), καθώς εδώ πρωτοστήθηκε ο θρυλικός αγώνας Valli Bergamasche το 1948 από την τοπική λέσχη του Bergamo και φυσικά ο αγώνας του παγκοσμίου είναι απόγονός του.

Το τοπικό κοινό τρέφει μια ιδιαίτερη κουλτούρα για τους χωμάτινους αγώνες – κάτι που αποδεικνύεται και κάθε φορά που το παγκόσμιο ΜΧ ανηφορίζει προς το αλπικό βόρειο κομμάτι της Ιταλίας – και γεμίζει τις εξέδρες κάθε σχετικής διοργάνωσης, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Η 5ος αγώνας του φετινού πρωταθλήματος δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, ειδικά όταν στους πρωταγωνιστές του μετράμε αρκετούς Ιταλούς αναβάτες.

Η αρχή έγινε με το Akrapovic Super Test, όπου θριάμβευσε ο Γάλλος πεντάκις παγκόσμιος πρωταθλητής Antoine Meo (Honda), μπροστά από δύο Ιταλούς, τον Matteo Cavallo (Sherco) και τον Alex Salvini (Honda) που οδήγησε γρήγορα παρά τον τραυματισμένο του ώμο από τον προηγούμενο αγώνα των Σερρών.

Η πρώτη αγωνιστική μέρα (Σάββατο 22/6) σφραγίστηκε από τον απρόβλεπτο καιρό που κυριαρχεί στους πρόποδες των Άλπεων, με μια δυνατή καταιγίδα να αλλάζει το τοπίο για τους αναβάτες.

Μετά από μια γεμάτη ημέρα δράσης με διαρκείς ανακατατάξεις στην κορυφή, τελικός νικητής της αναδείχθηκε ο Danny McCanney (TM), καταφέρνοντας να επικρατήσει του δεύτερου, Steve Holcombe (Beta), για μόλις 6 χιλιοστά του δευτερολέπτου, με τρίτο τον Cavallo.

Κατά κατηγορία, στην Ε1 ο Cavallo πήρε την πρώτη του νίκη σε EnduroGP μπροστά από τους Thomas Oldrati (Honda) και Brad Freeman (Beta). Και εδώ πρέπει να σημειώσουμε την εξωγήινη εμφάνιση του Freeman, ο οποίος ήρθε στην Ιταλία με σπασμένη κλείδα από το Ελληνικό GP, αποφασίζοντας να τρέξει ως είχε και να εγχειριστεί μετά, καθώς ακολουθεί διακοπή του πρωταθλήματος ως τον Σεπτέμβρη!

Στην Ε2 ο Loic Larrieu (TM) επικράτησε των Christophe Charlier (Honda) και Benjamin Herrera (Beta).

Στην Ε3 ο McCanney ήταν ο μεγάλος νικητής της πρώτης μέρας, με δεύτερο τον Holcombe και τρίτο τον David Abgrall (Beta).

Όσο για τη Junior κατηγορία, ο Andrea Verona (TM) μέτρησε την όγδοη νίκη του (σε εννιά αγώνες ως τότε).

Παράλληλα, στην Open Senior κατηγορία είχαμε έναν ακόμη κυπελλούχο. Μετά τον David Knight (TM) που κατέκτησε την κατηγορία στις Σέρρες, ο Πορτογάλος Goncalo Reis (Gas Gas) έγινε εδώ ο κυπελλούχος για τη δίχρονη υποκατηγορία, κερδίζοντας την πρώτη μέρα του αγώνα.

Η δεύτερη μέρα του αγώνα ξημέρωσε με μια λαμπερή λιακάδα και καλοκαιρινές θερμοκρασίες, σε πλήρη αντίθεση με τα τεκταινόμενα του Σαββάτου. Κάτω από τις ηλιόλουστες βουνοπλαγιές, ωστόσο, οι λασπωμένες παγίδες της προηγούμενης βροχερής μέρας καιροφυλακτούσαν για απρόσεκτους αναβάτες.

Το ευχάριστο για το τοπικό κοινό ήταν η σπουδαία εμφάνιση και νίκη του Salvini την Κυριακή (23/6), μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Larrieu. Τρίτος στο βάθρο της δεύτερης μέρας της EnduroGP τερμάτισε ο Antoine Basset (Husqvarna).

Στην Ε1 ο Oldrati χάρισε άλλη μια νίκη στους συμπατριώτες του, με έναν ακόμη Ιταλό στη δεύτερη θέση, τον Rudy Moroni (KTM), και τον Freeman τρίτο.

Στην Ε2 ο Salvini ήταν αναμενόμενα ο νικητής, μπροστά από δύο Γάλλους, τους Larrieu και Basset.

Στην Ε3 ο Holcombe κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση και να επικρατήσει του McCanney, με τρίτο τον Anthony Geslin (Beta).

Τέλος στη Junior κατηγορία ο Verona απλά έκανε το προφανές και αναμενόμενο, μαζεύοντας την ένατη νίκη του σε δέκα αγώνες και χρίστηκε και επισήμως Παγκόσμιος Πρωταθλητής Enduro Junior.

Μετά και το Ιταλικό EnduroGP, o Freeman κατάφερε να διατηρήσει την κόκκινη number plate, δηλαδή την πρώτη θέση στην κατάταξη, παρότι η σπασμένη του κλείδα δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί με αξιώσεις. Παρόλα αυτά ο απίθανος Άγγλος μάζεψε 15 βαθμούς που αποδείχθηκαν επαρκείς για να διατηρηθεί πρώτος στην κατάταξη του EnduroGP με 164 βαθμούς, αν και μόλις με 4 παραπάνω από τον Holcombe.

Ο οποίος Holcombe (160 β.) έχει επίσης ένα πρόβλημα υγείας εδώ και καιρό, με ένα “μυστηριώδες” μικρόβιο που τον επιβαρύνει σε φυσική κατάσταση. Αν ο πρωταθλητής ήταν 100% υγιής, ενδεχομένως θα είχε προσπεράσει τον Freeman στην Ιταλία.

Τρίτος στην κατάταξη είναι ο McCanney με 140 βαθμούς και πίσω του το χάος, με τον επόμενο στην βαθμολογία να είναι ο Salvini με 96 βαθμούς.

Το Παγκόσμιο Enduro διακόπτει τώρα για καλοκαιρινές διακοπές και θα επιστρέψει στη δράση στις 13 Σεπτεμβρίου με τον 6ο και προτελευταίο αγώνα της χρονιάς στην Τσεχία.

Αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία EnduroGP 2019

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 13:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « EnduroGP 2019, 4ος αγώνας, Σέρρες EnduroGP 2019, 6ος αγώνας, Τσεχία »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon