.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 13 Μαϊος 2019 13:21

WorldSBK 2019, 5ος αγώνας, Imola (Ιταλία) – Ο Rea έκοψε τη φόρα του Bautista

Μέχρι να φτάσουμε στο Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari στην Imola, είχαν ήδη περάσει 4 grand prix του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbikes για το 2019, δηλαδή είχαν γίνει συνολικά 11 αγώνες με το νέο τριπλό φορμά που ισχύει από φέτος – αγνοείται μόνο η Superpole Race του Assen που ακυρώθηκε λόγω χιονόπτωσης – και σε όλες υπήρχε ένας και μόνο θριαμβευτής, ο Alvaro Bautista και η Ducati Panigale V4R του.

Η Imola είναι μια από τις λιγοστές πίστες του προγράμματος των WorldSBK που δεν είναι κοινή με τα MotoGP, οπότε ο Bautista ξεκινούσε με ένα μικρό μειονέκτημα σε εμπειρία. Όλοι οι προηγούμενοι αγώνες έγιναν σε πίστες (Phillip Island, Buriram, Aragon και Assen) όπου ο Ισπανός έχει αγωνιστεί και γνωρίζει καλά από την προηγούμενη θητεία του στο MotoGP.

Στην Imola τα σημάδια ήταν εκεί από την Παρασκευή, καθώς ο Jonathan Rea και η Kawasaki του βάλθηκαν να μας θυμίσουν ποιος έχει πάρει τα 4 τελευταία πρωταθλήματα. Παραδόξως βέβαια, ο Rea δεν κατάφερε τελικά να ανέβει ως την pole, αφού αυτή πήγε αναπάντεχα στον Chaz Davies, που ως τώρα πελαγοδρομούσε προσπαθώντας να συνεννοηθεί με τη νέα του Ducati V4.

CD DZ2 6990 UC73929 Mid

Την έκλεψε από τον Rea για μόλις 0.127 δευτερόλεπτα, ενώ οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν με τον Bautista να φτάνει τρίτος και καταϊδρωμένος στη σχάρα εκκίνησης, 0.9 δευτερόλεπτα εκτός ρυθμού. Βρε λες να δούμε κάτι άλλο σε αυτόν τον αγώνα;

Ένα ακόμη στοιχείο που επηρέασε ήταν επίσης ο καιρός, καθώς η δυνατή βροχή της Κυριακής οδήγησε στη ματαίωση του αγώνα των SSP300, καθώς και του δεύτερου σκέλους του WorldSBK.

Κάτι που εκ των υστέρων θα πρέπει να στεναχώρησε περισσότερο τον Rea, ο οποίος έδειχνε σχεδόν ανίκητος στην Imola και πολύ θα ήθελε άλλη μια ευκαιρία να ψαλιδίσει κι άλλο τη διαφορά του από τον Bautista.

Ana Carrasco

Η βροχή λογικά θα κακοκάρδισε και την πρωταθλήτρια των SSP300, Ana Carasco (Kawasaki), η οποία είχε κάνει μια κακή αρχή στη σεζόν και τώρα θα εκκινούσε από την τρίτη θέση, ελπίζοντας επιτέλους σε αναστροφή της τύχης της. Ατυχώς, ο καιρός δεν της έδωσε την ευκαιρία

WorldSBK – 1ος αγώνας

hi 05 Imola 2019 WSBK Race1 Rea C87Q1025

Λίγο μετά την εκκίνηση οι τρεις πρώτοι συνέχισαν όπως ακριβώς ξεκίνησαν, αλλά την ώρα που ο Rea προσπαθούσε να περάσει τον Davies για να ηγηθεί της κούρσας, ο Άγγλος αναγκάστηκε σε άδοξη εγκατάλειψη καθώς αντιμετώπισε προβλήματα με τα ηλεκτρονικά της Panigale του.

Κάπως έτσι ελπίσαμε πως θα δούμε μια μάχη μεταξύ των δύο πρωτοπόρων του πρωταθλήματος, αλλά αυτή δεν ήρθε ποτέ καθώς ο Bautista αδυνατούσε να μαζέψει τον Rea, ο οποίος οδηγούσε λες και ήταν 2018, σε μια συνηθισμένη παράσταση για έναν πράσινο ρόλο.

Jonathan Rea

Το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στις πιο πίσω θέσεις και συγκεκριμένα στη μάχη για το τρίτο σκαλί του βάθρου, εκεί όπου για πολλή ώρα φαινόταν πως θα ανέβει για πρώτη φορά ο Tom Sykes με τη BMW S1000RR, ωστόσο και αυτός έπεσε θύμα τεχνικών προβλημάτων που του κόστισαν ένα σχεδόν σίγουρο βάθρο.

Τελικά η τρίτη θέση του αγώνα έγινε αντικείμενο μονομαχίας ανάμεσα στον Michael Van Der Mark (Yamaha) και τον Toprak Razgatlioglu (Kawasaki), με τον νεαρό Τούρκο να κερδίζει τον Ολλανδό εν μέσω μιας θυελλώδους μάχης με επαφές, στενά προσπεράσματα και αρκετό ρίσκο ως και το τέλος.

hi 05 Imola WorldSBK 2019 Saturday Rea DSC 6723

Την εξάδα συμπλήρωσαν οι Van Der Mark, Leon Haslam (Kawasaki) και Marco Melandri (Yamaha).

WorldSBK – Superpole Race

Μετά τα νέα δεδομένα που εισήγαγε η Σαββατιάτικη πρώτη φετινή νίκη του Rea, η Tissot Superpole Race το πρωί της Κυριακής αναμενόταν πλέον με μεγάλο ενδιαφέρον για να δούμε την αντίδραση του πρωτοπόρου.Ο πρωινή βροχή είχε πλέον σταματήσει και η πίστα στέγνωνε όταν οι αναβάτες στήθηκαν στην εκκίνηση για το σπριντ των 10 γύρων που είναι ο νέος αυτός ενδιάμεσος αγώνας.

Για μια φορά ακόμη, ενώ περιμέναμε τους δύο πρωτοπόρους να μονομαχήσουν, ήταν ο Davies αυτός που πήρε κεφάλι και προσπάθησε να απομακρυνθεί. Αν και αυτή τη φορά δεν αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα, έκανε ο ίδιος το οδηγικό λάθος που επέτρεψε στους άλλους δύο να τον περάσουν.

davies bautista

Εκεί που φτιαχτήκαμε για τη μονομαχία Rea-Bautista όμως, ο Ισπανός άρχισε να οπισθοχωρεί καθώς, όπως ομολόγησε μετά, είχε κάνει λάθος στην επιλογή ελαστικού. Το ίδιο λάθος έκανε και ο Razgatlioglu, με αποτέλεσμα και αυτός να μείνει σταδιακά μακριά από τη μάχη του βάθρου που φαινόταν πως θα εμπλακεί ξανά.Η Superpole Race εξελίχθηκε σε ένα deja vu της περσινής σεζόν, με τους Rea και Davies να τα δίνουν όλα για τη νίκη και με τελικό νικητή τον πρωταθλητή.

Παρόλα αυτά και ο Davies θα πρέπει να είναι χαρούμενος καθώς, μετά το κακό του ξεκίνημα στη σεζόν, βρέθηκε ξανά στο βάθρο και, το σημαντικότερο, έχοντας νικήσει και επισκιάσει τον ομόσταυλό του που ανήμπορος για κάτι παραπάνω περιορίστηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Η συνέχεια έφερε δυνατή βροχή και ματαίωση του δεύτερου αγώνα, οπότε η βαθμολογία του πρωταθλήματος διαμορφώθηκε με τα αποτελέσματα του πρώτου σκέλους και της Superpole Race. Βάσει αυτών, μπορεί μεν ο Rea να απόλαυσε δύο νίκες επί του αντιπάλου του, αλλά, με τον Bautista δεύτερο και τρίτο αντίστοιχα, το βαθμολογικό όφελος για τον Άγγλο της Kawasaki δεν ήταν και πολύ μεγάλο σε αριθμούς – τουλάχιστον όχι όσο στο ψυχολογικό κομμάτι.

Έτσι ο Bautista διατηρεί μια καλή διαφορά 43 βαθμών, αν και πλέον οι 62 που είναι από φέτος διαθέσιμοι σε κάθε αγώνα (25+12+25) κάνουν αυτή την απόσταση πιο εύκολη να καλυφθεί. Το χάος που ακολουθεί μετά τους δύο πρωτοπόρους απεικονίζεται γλαφυρά στους 80 βαθμούς απόσταση από τον δεύτερο ως τον τρίτο, Alex Lowes (Yamaha).

WorldSSP

Με δύο νίκες και δύο δεύτερες θέσεις ως τώρα, ο Randy Krummenacher (Yamaha) ήταν δικαίως πρωτοπόρος στην κατηγορία των 600 κυβικών και με την pole που πήρε στην Imola έδειχνε έτοιμος να διευρύνει τη διαφορά του. Αν κάποιος είχε έντονες αντιρρήσεις, αυτός ήταν ο δεύτερος της κατάταξης και έτερος αναβάτης της Yamaha, Federico Caricasulo, ο οποίος και έγινε ο βασικός του ανταγωνιστής στον Ιταλικό αγώνα.

Στα πρώτα στάδια του αγώνα ήταν αρκετοί οι αναβάτες που θέλησαν να ξεχωρίσουν στη μάχη της κορυφής, με τους Jules Cluzel (Yamaha), Raffaele de Rosa (MV Agusta), Lucas Mahias (Kawasaki), Thomas Gradinger (Yamaha) και Massimo Roccoli (Yamaha) να παλεύουν για τη διάκριση, ωστόσο οι δύο ομόσταυλοι και πρωτοπόροι του πρωταθλήματος ήταν αυτοί που ξεχώρισαν και έκαναν τη νίκη αντικείμενο της μεταξύ τους μονομαχίας.

krummenacher

Αυτή κρίθηκε όπως πρέπει, δηλαδή στο τέλος του αγώνα, μετά από μια μάχη με θέαμα και αγωνία ως το τέλος, όπου ο Krummenacher κατάφερε να περάσει τον Caricasulo και, παρά το μικρό λάθος που έκανε στη συνέχεια, να παραμείνει μπροστά του ως την καρό σημαία.

Πίσω τους η μάχη ήταν σαφώς πιο σκληρή και “αιματηρή”, καθώς σε αυτήν είχαμε και θύματα. Ένα λαθάκι του Cluzel οδήγησε σε σύγκρουση με τον Mahias και πτώση του δευτέρου, ενώ παράπλευρη απώλεια της φάσης αυτής ήταν και ο Gradinger που δεν είχε περιθώρια να αποφύγει τον Mahias. Από αυτή τη διαδικασία όρθιος βγήκε μόνο ο Cluzel, ενώ λίγο αργότερα ξαναμπήκε στη μάχη και ο Mahias, ωστόσο για τον Gradinger ο αγώνας είχε τελειώσει.

Στο τέλος και με τη μάχη της τρίτης θέσης να έχει φουντώσει, ο Roccoli υπέστη ένα τρομακτικό high side που οδήγησε σε κόκκινη σημαία και φορείο για τον Ιταλό της Team Rosso Corsa (Yamaha).

mkbdq0ba3vomfoh95lmx

Μεγάλος κερδισμένος από το μακελειό αναδείχθηκε ο De Rosa, ανεβάζοντας την MV Agusta του στο βάθρο, προς μεγάλη τέρψη των θεατών που είδαν έναν συμπατριώτη τους να ανεβάζει μια Ιταλική μοτοσυκλέτα σε ένα ειδάλλως ιαπωνοκρατούμενο βάθρο – πίσω του τερμάτισαν δύο Kawasaki, ακολουθούμενες από άλλες δύο Yamaha.

Στην κατάταξη ο Krummenacher ξαναπήρε πίσω τη διαφορά που είχε χάσει από τον Caricasulo στο Assen κι έτσι ξανά οι δύο πρώτοι του WorldSSP απέχουν 22 βαθμούς μεταξύ τους. Άλλοι 15 βαθμοί πιο πίσω μας πάνε στον τρίτο, Cluzel, ενώ στην τέταρτη θέση της κατάταξης συναντάμε τον Hikari Okubo (Kawasaki), ο οποίος τερμάτισε 4ος στην Imola για το καλύτερο ως τώρα αποτέλεσμα της καριέρας του στο παγκόσμιο επίπεδο.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία πρωταθλήματος WorldSBK 2019

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 11:47

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon