.
Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 15:35

Yamaha 50 χρόνια αγώνες – 2008-2009

 

O Rossi κάνει το 2X2, η Yamaha κερδίζει ξανά το Triple Crown

 

Η Yamaha κερδίζει τους 10 από τους 17 αγώνες της σεζόν

Ένας νέος κανονισμός τίθεται σε εφαρμογή αυτή τη χρονιά που κάνει τη Bridgestone τον αποκλειστικό προμηθευτή ελαστικών στα MotoGP. Επίσης την ίδια χρονιά εφαρμόστηκαν περιορισμοί στη χρήση των κινητήρων, επιτρέποντας σε κάθε αναβάτη να χρησιμοποιήσει πέντε κινητήρες στους επτά τελευταίους γύρους της σεζόν, από τον 11ο γύρο της Τσεχίας και μέχρι τη λήξη. Η παράταξη των ομάδων της Yamaha παραμένει αμετάβλητη, με τους Valentino Rossi και Jorge Lorenzo στην Fiat Yamaha και τους Collin Edwards και James Toseland στην Monster Yamaha Tech 3. Ο Rossi κλειδώνει τον τίτλο στον 16ο γύρο στην Μαλαισία, τον έβδομο τίτλο του στα MotoGP και τέταρτο με τη Yamaha. Ο Lorenzo τελειώνει τη χρονιά στη 2η θέση της κατάταξης, ο Edwards στην 5η και ο Toseland στη 12η. Η Yamaha για μια ακόμη χρονιά κάνει το Triple Crown, με τους τίτλους αναβάτη, κατασκευαστή και ομάδας, ενώ από τους 17 αγώνες στη σεζόν του 2009, οι Rossi και Lorenzo μοιράζονται 10 συνολικά νίκες.

Στον εναρκτήριο γύρο στο Κατάρ, μια ξαφνική νεροποντή καθυστερεί την έναρξη του αγώνα κατά… 22 ώρες, για να ξεκινήσει τελικά στις 9 το πρωί της Δευτέρας. Ο Casey Stoner (Ducati) παίρνει τη νίκη, με τους αναβάτες της Yamaha, Rossi, Lorenzo και Edwards στην 2η, 3η και 4η θέση. Στον επόμενο γύρο στην Ιαπωνία, οι αναβάτες της Fiat Yamaha κάνουν το 1-2 με πρώτο τον Lorenzo και δεύτερο τον Rossi. Η πρώτη νίκη της σεζόν ήρθε για τον Rossi στο ισπανικό GP. Ο επόμενος γύρος στη Γαλλία ήταν ένας αγώνας “flag to flag” και καθώς η πίστα στέγνωνε, ήταν επιτακτική η ανάγκη των αναβατών να κάνουν την αλλαγή στα slick ελαστικά στη σωστή στιγμή. Ο Lorenzo οδήγησε δυνατά με τα βρόχινα ελαστικά του, παρά το γεγονός ότι η πίστα είχε εν τω μεταξύ αρχίσει να στεγνώνει, κάνοντας την αλλαγή με τα slick στα μισά του αγώνα, για να πάρει τη δεύτερη νίκη της χρονιάς. Ο επόμενος γύρος της Ιταλίας ήταν ακόμη ένας βρεγμένος αγώνας. Ο Lorenzo αν και έπεσε σε αναγνωριστικό γύρο και αναγκάστηκε να ξεκινήσει από την pit lane, εντούτοις ανέκτησε γρήγορα το έδαφος και τερμάτισε 2ος με τον Rossi πίσω του, στην τρίτη θέση στο πόντιουμ.

Ο έκτος γύρος της Καταλονίας απεδείχθη μια αναμέτρηση ανάμεσα στους ομόσταυλους Rossi και Lorenzo, όπου ο Rossi πέρασε πρώτος στην τελευταία στροφή του τελευταίου γύρου και πήρε την καρό σημαία. Οι ρόλοι ανεστράφησαν στην Ολλανδία όμως, με έναν ακόμη 1-2, αυτή τη φορά με νικητή τον Lorenzo. Στη Laguna Seca ο Rossi τερμάτισε 2ος, ακολουθούμενος από τον Lorenzo. Αυτό το δίδυμο συνέχισε έτσι να ηγείται του πρωταθλήματος, με τον επόμενο γύρο στην Τσεχία να βρίσκει τον Rossi νικητή και τον Lorenzo χωρίς πόντους στη βαθμολογία. Στην Ινδιανάπολη ο Lorenzo κατάφερε την τρίτη νίκη του για τη σεζόν του 2009, μειώνοντας τη διαφορά του από τον Rossi στους 25 πόντους. Η μάχη για τον τίτλο ανάμεσα στους δύο αναβάτες της Fiat Yamaha ήταν πλέον αναπόφευκτη. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, οι Rossi και Lorenzo κατάφεραν για πέμπτη φορά να κάνουν το 1-2 στο San Marino, με τον Rossi στην πρώτη θέση. Στον επόμενο γύρο, στην Πορτογαλία, την καρό σημαία παίρνει ο Lorenzo, ενώ ο Rossi τερματίζει στην 4η θέση. Σε αυτόν τον αγώνα η Fiat Yamaha κλειδώνει τον τίτλο στο πρωτάθλημα των ομάδων.

Στην Αυστραλία ο Rossi παίρνει τη 2η θέση ενώ ο Lorenzo εγκαταλείπει έπειτα από πτώση και έτσι η διαφορά μεταξύ τους αυξάνει στους 38 βαθμούς, με τον Rossi τώρα να φαίνεται μοναδικός διεκδικητής για τον τίτλο μετά το GP της Μαλαισίας. Στον αγώνα αυτό όμως, ο Rossi κάνει το λάθος φρενάροντας αμέσως μετά την εκκίνηση, πέφτοντας έτσι στη 10η θέση. Καταφέρνει όμως γρήγορα να ανακτήσει τη θέση του και να τερματίσει 3ος, κλειδώνοντας τον τίτλο του πρωταθλήματος για δεύτερη χρονιά στη σειρά και ένατη συνολικά στην καριέρα του. Rossi και Lorenzo τερματίζουν στη 2η και 3η θέση στον τελευταίο γύρο της σεζόν, χαρίζοντας τον τίτλο του πρωταθλήματος των κατασκευαστών στη Yamaha. Ο Ben Spies, ο οποίος είχε υπογράψει με τη Yamaha για τα MotoGP της επόμενης χρονιάς, συμμετείχε σε αυτόν τον τελευταίο αγώνα του 2009 τερματίζοντας στην 7η θέση.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 14:55

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon