Harley - Davidson

 

Breakout 5

Νοσταλγία στην σύγχρονη εποχή

 

 


Του Τάκη Μανιάτη

Διατηρώντας ήχο και κραδασμούς σε επιθυμητά επίπεδα ''Harley'', προσφέροντας ευκολία στην οδήγηση αλλά και sport χαρακτήρα, οι νέες Softail της Harley-Davidson για το 2018, είναι κάτι παραπάνω από νέες. Είναι το μέλλον της εταιρίας!

Ακολουθώντας την εποχή, η Harley-Davidson έβγαλε από το τμήμα R&D τις νέες Softail για το 2018, σε μία ανανέωση εκ βάθρων - την μεγαλύτερη στην ιστορία της εταιρίας. Νέα πλαίσια, νέες αναρτήσεις - με υδραυλική προφόρτιση ελατηρίου για πίσω, LED φώτα και φώτα ημέρας, νέες εξατμίσεις και σέλες, νέο ηλεκτρονικό πολυόργανο, και άλλες περιφερειακές αλλαγές. Για τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στην ξεχωριστή τεχνική ανάλυση, πατώντας εδώ.

Εμείς βρεθήκαμε στην Βαρκελώνη για να οδηγήσουμε τα νέα μοντέλα της σειράς Softail, Fat Bob, Street Bob, Heritage Classic και Breakout. Με τους κινητήρες των 107 ιντσών και ροπή 14,5 χιλιόγραμμων, σε ορεινή φιδίσια διαδρομή με ατελείωτες στροφές και εκπληκτικό οδόστρωμα, που θα έλεγε κανείς ότι ταιριάζει σε μία streetfighter ή γρήγορη naked. Σίγουρα η οδήγηση των 180 χιλιομέτρων ανά μέρα εναλλάσσοντας δύο μοτοσυκλέτες, δύο μέρες στο σύνολο, ήταν μία εξαιρετική δοκιμή για να συμφωνήσουμε στο τέλος πως η επιλογή της διαδρομής, μόνο τυχαία δεν ήταν. Ας τα δούμε τα μοντέλα αναλυτικά.

 


Ήμασταν από τους ''τυχερούς'', μιας και μας κλήρωσε πρώτο το Fat Bob, αυτό που μας άρεσε και πιο πολύ οπτικά δηλαδή. Και τελικά, βρεθήκαμε με την θερμοκρασία να παίζει χαμηλά, κοντά στους 10 με 12 βαθμούς, στην χαμηλή θέση οδήγησης του Fat Bob, με το φαρδύ του τιμόνι να τοποθετεί ελαφρώς κυρτό το σώμα προς τα εμπρός, όχι όμως κουραστικά. Τα μαρσπιέ μπροστά, αλλά δεν ενοχλούν, η αίσθηση ελαφριά, παρά τα 306 ανακοινώσιμα κιλά - νιώθεις ότι βρίσκεται κοντά στο ψυχολογικό όριο των 200.

Η Harley-Davidson έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο ζύγισμα, που αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στην αίσθηση που αποκομίζει ο αναβάτης από μία μοτοσυκλέτα. Οδηγούμε χωρίς κλειδί, λόγω του συστήματος Keyless, και ο μεγάλος δικύλινδρος κινητήρας των 107 ιντσών, δείχνει την ομαλή λειτουργία του από την αρχή. Ροπή και ελαστικότητα να κινηθείς ήρεμα ή σβέλτα, από τα πρώτα μέτρα της βόλτας. Άριστη αίσθηση στο γύρισμα του γκριπ, μηδενικό σκορτσάρισμα στην επιτάχυνση, και άνοιγμα γκαζιού από τις 1300 στροφές, ανεξάρτητα με την σχέση που έχεις στο κιβώτιο.

Τα 1753,42 κυβικά εκατοστά, είναι εκεί για να σε ''σπρώξουν'', αλλά με τίποτα δεν μπορείς να νιώσεις αρνητικά την ύπαρξη του κυβισμού. Το βάρος του κινητήρα και της μοτοσυκλέτας υπάρχει για να διατηρεί την μοτοσυκλέτα σταθερή, με τις αναρτήσεις να προσφέρουν μέγιστη άνεση. Ομαλή και προοδευτική λειτουργία και σωστή απόσβεση στις ανωμαλίες. Και ειδικά στις στροφές, το Fat Bob δείχνει τα δόντια του αμέσως, αφήνοντας τον αναβάτη να φτάσει εύκολα στις ''μπίλιες'' των μαρσπιέ, χαράζοντας την άσφαλτο με άνεση.

Η σταθερότητα με την οποία το κάνει, ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται στις στροφές, σε κάνει να οδηγείς σβέλτα και να απολαμβάνεις την διαδρομή. Και στον επαρχιακό φιδίσιο δρόμο της Βαρκελώνης, απολαύσαμε στρίψιμο χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, με μοναδικό χαρακτήρα του πανέμορφου και ποιοτικού Fat Bob.


Στην μέση της διαδρομής των 180 χιλιομέτρων - που δείχνουν ατελείωτα όταν κινείσαι σε επαρχιακό δρόμο με μέση ωριαία των 60χ.α.ω., με ανοίγματα του γκαζιού έως τα 120χ.α.ω. σε κάποιες περιπτώσεις, ήρθε η ώρα της αλλαγής. Με κάτι πιο χαλαρό και κλασικό, το Heritage Classic. Η πρώτη εντύπωση, που θυμίζει παλιά μοτοσυκλέτα των 50's, είναι πετυχημένη.

Αλλά με τίποτα δεν μπορείς να φανταστείς ότι αυτή η ''παλιά'' μοτοσυκλέτα, συμπεριφέρεται σαν μία classic του 2018, και είναι εύκολη στην οδήγηση, από την πρώτη στιγμή που βρίσκεσαι στην σέλα της. Άνετη θέση οδήγησης, ψηλά τιμόνια όσο πρέπει για να μην νιώθεις ότι κρατιέσαι από κλαρί, ούτε να πιάνονται οι δικέφαλοι. Ξεκούραστο στην ευθεία, όπως ήταν αναμενόμενο, ξεκούραστο ακόμη και στις στροφές, όπου παρά την διαφορά σε θέση οδήγησης σε σχέση με το Fat Bob, ελέγχεται πανεύκολα. Εδώ τα μαρσπιέ είναι φαρδιά και νιώθεις ότι το πόδι πατάει στο πάτωμα - αίσθηση αυτοκινήτου.

Δεν περιορίζει όμως την sport οδήγηση, αφού το Heritage Classic στριμώχνεται άνετα στις στροφές και ακουμπάει τα μαρσπιέ του στην άσφαλτο. Αυτά διπλώνουν προς τα πάνω, και οι μπίλιες μειώνουν το μήκος τους σε χρόνο d.t. Ο ανεμοθώρακας προστατεύει αρκετά καλά όταν έχεις ανοιχτό το κράνος, αλλά με την μάσκα που χρησιμοποιούσαμε εμείς, κλειστή, νιώθεις τον θόρυβο. Με άλλο κράνος ή ψηλότερη ζελατίνα, σίγουρα στο 1.80μ μας, θα νιώθαμε πιο καλά.

Η ροπή του κινητήρα 107 ιντσών ταιριάζει άριστα στον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας που κινεί τα 330 κιλά με άνεση, αφήνοντας τον αναβάτη να ασχοληθεί απλά με το γύρισμα του δεξιού γκριπ, και την διαδρομή. Εικόνες φιλτράρονται από τα μάτια, η κλασική εμφάνιση σαγηνεύει τον αναβάτη, το ρεζερβουάρ 18,9 λίτρων υπόσχεται ατελείωτες διαδρομές - η Harley - Davidson ανακοινώνει κατανάλωση 5,5λίτρα/100 χιλιόμετρα.
Με τις σκληρές βαλίτσες που κλειδώνουν, τα πανέμορφα LED φωτιστικά σώματα, τα χρώμια παντού, το μεγάλο μπροστινό φτερό και τους ακτινωτούς τροχούς με μαύρα στεφάνια, η Heritage Classic πετυχαίνει τον στόχο της, κρύβει καλά τον όγκο της, και όντας κλασική, είναι και προσιτή οδηγικά.


Η δεύτερη μέρα της δοκιμής ξεκινούσε πάλι με χαμηλές θερμοκρασίες, με στεγνούς δρόμους, και πιο επιθετική μοτοσυκλέτα: Breakout! Χαμηλότερο απ' όλα, με την θέση οδήγησης στα 665 χιλιοστά, με το βάρος στα 305 κιλά, με μία καρατιμόνα που σε εμπνέει για γρήγορες εκκινήσεις, και ένα πίσω λάστιχο πλάτους 240mm το οποίο υπόσχεται κορυφαία πρόσφυση.

Η Breakout δείχνει αργοκίνητη και μακριά, δύσχρηστη και άβολη, αλλά σε διαψεύδει από τα πρώτα μέτρα. Παρά το φαρδύ πίσω ελαστικό, καταφέρνει να ελίσσεται με άνεση. Ο μπροστινός τροχός 21 ιντσών που διαφοροποιεί οπτικά την μοτοσυκλέτα και της δίνει ταυτότητα, συμβάλλει στην αλλαγή κατεύθυνσης.

Έτσι, με την Breakout θα εκπλαγείς από το πόσο εύκολη είναι στις στροφές - άλλο αν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι την κατηγοριοποιούσαν στις τύπου "dragster". Ναι, στις ευθείες θα είναι προτιμότερη, πιο σταθερή, αλλά δεν θα πει όχι στις στροφές. Όπου θα χρειαστεί να μεταφέρεις το πόδι σου ακόμη πιο μπροστά - στα αρκετά μπροστά τοποθετημένα μαρσπιέ, για να μην αφήσεις όλη την σόλα στην άσφαλτο. Και αν το κάνεις αυτό, θα ακουμπήσεις πρώτα τους σφικτήρες που συγκρατούν το προστατευτικό της εξάτμισης, θα τα φας, και θα αφήσεις το προστατευτικό στην άσφαλτο.

Κάπου εκεί το παιχνίδι τελειώνει, γιατί η μοτοσυκλέτα μπορεί να σου σηκώσει τον πίσω τροχό, ή να αλλάξεις γραμμή πάνω στην στροφή και να βγεις ευθεία. Το νέο πλαίσιο, δίνει δυνατότητες, αλλά η σχεδίαση περιορίζει το παιχνίδι. Έχεις βέβαια την ροπάκλα για να οδηγείς χαλαρά σε αργούς ρυθμούς, να επιβάλλεις τον ρυθμό που θες, και βέβαια την μοναδική εμφάνιση που προκαλεί. Και αν θέλεις και περισσότερη ροπή, παίρνεις τον κινητήρα 114 ιντσών και απολαμβάνεις τράβηγμα από τα 15,5 κιλά ροπής.


Αν θες να νιώσεις πως βρίσκεσαι στα βάθη της Αμερικής και ταξιδεύεις στην Route 66, η μοτοσυκλέτα με αυτή την αίσθηση, είναι μία: Street Bob. Βασισμένη στο ίδιο πλαίσιο και κινητήρα, με τιμόνια Mini-Ape ψηλά , όχι τόσο ώστε να κουράζουν ή να ξενίζουν. Η θέση οδήγησης βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς ύψος με την Heritage Classic, στα 680 χιλιοστά, άρα είναι εύκολο να βρεθεί κάποιος εκεί, ανεξάρτητα από το μέγεθος του. Πατάς εύκολα στο έδαφος, τα τιμόνια σε βάζουν σε όρθια στάση σώματος, οι ακτινωτοί τροχοί και το συμβατικό μπροστινό σύστημα με φυσούνες ''εποχής'', οι μαύρες ματ επιφάνειες, προσθέτουν στυλ.

Σύμφωνα με την Harley-Davidson, είναι το μοντέλο που έχει ψηλότερα τοποθετημένα τα μαρσπιέ, άρα με τα μεγαλύτερα περιθώρια κλίσης. Με τον 19άρη μπροστινό τροχό και τα λιγότερα κιλά απ' όλα, στα 297, είναι αυτό που έχει την ελαφρύτερη αίσθηση. Το τιμόνι παραδόξως δεν σε περιορίζει στην sport οδήγηση κι εκεί που κινείσαι σε χαλαρούς ρυθμούς εκμεταλλευόμενος τον κινητήρα 107 ιντσών και την ροπή του, μπορείς άνετα να πλαγιάσεις όσο τραβάει η όρεξη σου. Όντας μονόσελη από το εργοστάσιο, σου βάζει ψύλλους στ' αυτιά αναφορικά με την ''αλήτικη'' χρήση που θα μπορούσε να κάνει.

Συνδυασμός χαλαρής βόλτας με τους γνώριμους κραδασμούς της Harley να μην σε ενοχλούν, αλλά να σε συνοδεύουν στον επαρχιακό δρόμο. Ήχος που σου γαργαλάει τ' αυτιά από τα δύο πανέμορφα ματ τελικά εξαγωγής, που δεν σε κουράζει όμως κατά την διάρκεια της οδήγησης. Στυλάτη οδήγηση, ευκολία και άνεση, σε ένα σύνολο που εκπλήσσει με την διπλή προσωπικότητα. Και όταν βάλεις το κατάλληλο ένδυμα, θα σε συντροφέψει με τον μοναδικό της χαρακτήρα, όπου θες. Γι' αυτό τον χαρακτήρα, η Street Bob παράγεται μόνο με τον κινητήρα 107 ιντσών και 14,5 χιλιόγραμμων ροπής. Δεν θα χρειαστείς άλλο.


Τέσσερις μοτοσυκλέτες Softail με ίδια βάση, που διατηρούν τα ονόματα των Dyna αλλά συνεχίζουν ανανεωμένες στην επόμενη φάση της εταιρίας. Μία φάση στην οποία δεν χρειάζεται να είσαι καταξιωμένος Harleάς για να μπορείς να τις οδηγήσεις. Μία φάση όπου οι τέσσερις μοτοσυκλέτες, με διαφορές σε θέσεις οδήγησης, τροχούς και στυλ, παραμένουν πολύ κοντά σε αίσθηση και ευκολία στην οδήγηση. Αυτό ήταν και το σημαντικότερο συναίσθημα που νιώσαμε στα νέα Softail του 2018.

Από όποιο χώρο των δύο τροχών και αν προέρχεσαι, θα βρεις γρήγορα την θέση σου πάνω σε μία από τις τέσσερις Softail, θα τις ελέγξεις άνετα, θα κινηθείς μέσα στην πόλη χωρίς δυσκολίες, θα απολαύσεις οδήγηση. Σαν να οδηγείς μία κανονική μοτοσυκλέτα, χωρίς ιδιοτροπίες, με όλη την αίσθηση που μία Harley-Davidson μπορεί να σου προσφέρει. Αυτό από μόνο του δίνει στην Harley-Davidson το σημαντικότερο πόντο για τις μοτοσυκλέτες που έρχονται, αλλά και την φρέσκια της οπτική για την νέα γενιά αναβατών. All for Freedom λοιπόν, όπως λέει και το νέο της μότο! 

Ρεπορτάζ – Το DGR 2018 και η διάδοση του καλού μηνύματος

Για την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη και των νοσημάτων ψυχικής υγείας

Εξετάσεις για δίπλωμα και πάλι για τους άνω των 74 χρονών

Εξετάσεις που θα επαναλαμβάνουν κάθε 3 χρόνια

Νέα κόσμου

BMW Motorrad - Rent a Ride

Πρόγραμμα ενοικίασης ξεκινά στην Ευρώπη

Κόντρα του Kenan Sofuoglu με υπέρ-αυτοκίνητα και F16 - Video

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Τεχνολογίας Teknofest Istanbul 2018

Yamaha – Κατοχύρωσε νέες πατέντες για το τρίτροχο… V-MAX;

Η τεχνολογία της Brudeli, έπιασε τόπο!

Νέα αγοράς Μοτοσυκλέτας

2018 yam mt07 eu mdnm6 accsta 002 58584

Yamaha ΜΤ-07 - Γνήσια αξεσουάρ

Διαθέσιμη η γκάμα για το δημοφιλές γυμνό

Ζελατίνα Givi AF1144 για τη νέα Honda Africa Twin

Μεγαλύτερη προστασία από την εργοστασιακή

Λασπωτήρας πίσω φτερού Kappa KMG

Για τα περισσότερα on-off/adventure της αγοράς

Universal Tank Bag- τσάντα σέλας Moto-Detail City II

Με χωρητικότητα 8 λίτρα

Νέα αγώνων

2017 14 gp aragon 00367 800x533

Η Michelin πάει στην Ισπανία για GP de Aragón

Ολοκληρώνεται το καλοκαιρινό Ευρωπαϊκό σκέλος των αγώνων

TEST - BMW F850GS 2018 – Video

Οι εντυπώσεις μας από το νέο δικύλινδρο On-Off

Αγώνες

TrialGP18 r8 0977 ps 1329 800 600 100 wm right bottom 100 TrialGPpng

TrialGP 2018, 8ος αγώνας, Ιταλία

Ολοκλήρωση με θρίαμβο για τον Bou

MXGP 2018, 19ος αγώνας, Assen (Ολλανδία)

Στέψη εντός έδρας για τον Herlings

WorldSBK 2018, 10ος αγώνας, Portimao (Πορτογαλία)

Ο συνήθης ύποπτος το έκανε ξανά

Εγγραφή στο NEWSLETTER

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της μοτοσυκλέτας!