Η άγρια

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Sebas Romero / Marco Campeli / KTM

Μετά την πρόσφατη παρουσίαση της νέας KTM 1290 Super Adventure S, η KTM παρουσιάζει την έκδοσης R, της πιο δυνατής και μεγαλύτερου κυβισμού Travel Enduro μοτοσυκλέτας!

Η νέα 1290 Super Adventure R βασίζεται στην έκδοση δρόμου S, και ως τέτοια, δανείζεται όλα τα μηχανικά μέρη και το πλαίσιο ώστε να δημιουργήσει το σύνολο που χρειάζεται ο απαιτητικός αναβάτης.

Ως πιο χωμάτινο μοντέλο, διαφοροποιείται στους τροχούς που είναι ακτινωτοί 21/18 ιντσών, με tubeless ελαστικά της Continental, Conti Attack 2, διαστάσεων 90/90 και 150/70ZR. Με αυτά τα ελαστικά θα πωλείται στην Ευρώπη ενώ για τις ανάγκες χωμάτινης οδήγησης θα μπορούν να τοποθετηθούν χωμάτινα ελαστικά με σαμπρέλες.

Οι ημιενεργητικές αναρτήσεις που συναντήσαμε στο 1290 Super Adventure S δεν υπάρχουν στην έκδοση R, και η εταιρία χρησιμοποιεί πλήρως ρυθμιζόμενες μηχανικά αναρτήσεις, της WP. Πρόκειται για ένα ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP με καλάμια διαμέτρου 48 χιλιοστών και διαδρομή 220 χιλιοστών, το οποίο διαθέτει στο αριστερό καλάμι την ρύθμιση της συμπίεσης, και στο αριστερό, της επαναφοράς. Αμφότερες ρυθμίζουν με το χέρι χωρίς την χρήση εργαλείων. Στο άνω τμήμα των καλαμιών βρίσκονται επίσης και οι βίδες προφόρτισης των ελατηρίων, για τις οποίες χρειάζεται κλειδί.

Το αμορτισέρ με διαδρομή επίσης 220 χιλιοστών είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, με προφόρτιση ελατηρίου μέσω κοχλία που γίνεται με το χέρι, και απόσβεση συμπίεσης στο άνω τμήμα και επαναφοράς στο κάτω (με κατσαβίδι).

Αμφότερες οι αναρτήσεις έχουν 20 χιλιοστά αυξημένη διαδρομή σε σχέση με το S μοντέλο, ενώ η απόσταση εδάφους στο σημείο του κινητήρα είναι αυξημένη κατά 30 χιλιοστά, στα 250mm.

Η σέλα του 1290 Super Adventure R είναι ενιαία σε αντίθεση με τις ξεχωριστές του S, φτιαγμένη από υλικό 3D σε ενιαίο κομμάτι, και βρίσκεται στα 890 χιλιοστά (αντί για 860/875). Επίσης δεν ρυθμίζει σε ύψος. Αν κάποιος θελήσει ρυθμιζόμενη, θα πρέπει να επιλέξει ή του S ή την Travel από τα power parts.

Η ζελατίνα του fering είναι κοντύτερη για να μην εμποδίζει στην όρθια οδήγηση, ενώ ρυθμίζει ως προς το ύψος με το νέο σύστημα κοχλία.

Τα μαρσπιέ είναι ρυθμιζόμενα διαγώνια μπροστά ή πίσω, κατά 10 χιλιοστά, ώστε να βελτιώνουν το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη.

Το τιμόνι διαθέτει δύο θέσεις ρύθμισης των καβαλέτων για τοποθέτηση του πιο μπροστά ή πιο πίσω.

Στο κάτω μέρος των πλακών δεσίματος του μπροστινού συστήματος βρίσκεται τοποθετημένο το υδραυλικό stabilizater της WP για βελτίωση της σταθερότητας.

Υπάρχουν και κάποιες γεωμετρικές διαφορές που προκύπτουν κυρίως από τις διαφορές διαδρομής των αναρτήσεων.

Το R μοντέλο έχει συνολικό ύψος 1460 χιλιοστά έναντι 1422 του S, και μεταξόνιο στα 1575mm, έναντι 1560 +-20 του S.

Το ολικό μήκος βρίσκεται στα 2337 έναντι 2203 χιλιοστά, και το κάτω άκρο του μπροστινού φαναριού, στα 928 χιλιοστά από το έδαφος, έναντι 892 του S.

Το ανώτατο ύψος της ζελατίνας βρίσκεται πλέον στα 1413 χιλιοστά, έναντι 1591mm του S.

Ο κινητήρας που είδαμε αρχικά στο 1290 Super Duke με τους 180 ίππους, κατέβηκε στους 160 για τις ανάγκες του Super Adventure και συνεχίζει και στην έκδοση R παράγοντας την ίδια δύναμη και πλέον καλύπτει τις προδιαγραφές Euro4 και χωρίς να χάνει σε απόδοση.

Διατηρεί επίσης τα χαρακτηριστικά της σχεδίασης με εσωτερική γωνία 75°, 1.301 κυβικά εκατοστά καθώς και τα συστήματα MSC - Motorcycle Stability Control καθώς και το MTC - Motorcycle Traction Control που προσφέρει και ρύθμιση για Off Road οδήγηση. 

Το συνδυασμένο σύστημα φρεναρίσματος - Combined ABS διαθέτει την ρύθμιση Off Road για απενεργοποίηση του πίσω τροχού και μερική ενεργοποίηση του μπροστινού, ενώ συναντάμε και σύστημα Cornering ABS της Bosch για άφοβο φρενάρισμα στις στροφές. Επίσης, ο συμπλέκτης είναι μονόδρομος με σύστημα που ονομάζεται Power Assist Slipper Clutch.

Η KTM έχει αλλάξει το μπροστινό τμήμα του πλαισίου στο νέο 1290 Super Adventure S, στην περιοχή του λαιμού. Εκεί, τοποθετήθηκαν νέα μεγαλύτερα σε διάμετρο και με μεγαλύτερες μπίλιες ρουλεμάν τιμονιού, τα οποία συνέβαλλαν στην σταθερότητα της μοτοσυκλέτας, ενώ προσφέρουν και ελαφρύτερη αίσθηση. Οι πλάκες δεσίματος του μπροστινού συστήματος είναι επίσης νέας σχεδίασης και στιβαρότερες.

Το ρεζερβουάρ είναι ίδιο με τους S μοντέλου και χωράει 23 λίτρα δημιουργώντας έτσι μία μικρόσωμη μοτοσυκλέτα σε σχέση με το λευκό 1290 Super Adventure που πλέον ονομάζεται T. Ο νέος αεραγωγός - εισαγωγή αέρα στο φίλτρο έχει σχεδιαστεί εκ νέου για καλύτερη ροή, αλλά και κατακράτηση της βρώμας και του νερού. Εσωτερικά έχει τοποθετηθεί μία μεταλλική σίτα η οποία λειτουργεί ως pre-filter και ότι μεγάλο πάει να περάσει από εκεί, βρώμα ή νερό, συγκρατείται. Λίγο πιο πίσω, ο αεραγωγός ενώνεται με το υπόλοιπο τμήμα χωρίς να εφάπτεται σωστά, επίτηδες ώστε να φεύγει από εκεί όποιο νερό έχει περάσει μέσα του. Αν περάσουν από εκεί, οι σταγόνες του νερού που οδηγούνται πιο μέσα φεύγουν από δύο σημεία απορροής με τρύπες και με τίποτα δεν μπορούν να φτάσουν στο φίλτρο αέρα - σημαντική σχεδίαση για όσους έχουν σκοπό να το οδηγήσουν στον ''πραγματικό'' του κόσμο και να περάσουν και κάνα ποτάμι...

Σε κάθε service βέβαια, όλο αυτό το σύστημα θα πρέπει να καθαρίζεται αφού αν πιάσει βρώμα η σίτα θα φράξει και δεν θα περνάει ο αέρας σωστά στο φίλτρο. Η KTM προσφέρει ένα φίλτρο το οποίο τοποθετείται εξωτερικά σαν καπάκι και στις δύο εισόδους των αεραγωγών και φράζει την είσοδο βρώμας - αφορά τους ''χωμάτινους'' αναβάτες. Σύμφωνα με τους μηχανικούς της KTM, δεν αρκεί να καθαρίζεις μόνο το εξωτερικό φίλτρο.

Στην δεξιά πλευρά του διαιρούμενου μαύρου πλαστικού υπάρχει ένα πορτάκι το οποίο δίνει πρόσβαση στο δοχείο διαστολής του ψυκτικού υγρού, απ' όπου μπορείς να συμπληρώσεις υγρά. Για να ανοίξει το πορτάκι θα πρέπει να αφαιρεθεί το εξωτερικό κάλυμμα του ψυγείου - το χρωματιστό. Θα προσθέταμε πως αν το άνοιγμα του είχε γίνει ανάποδα - από μπροστά προς τα πίσω, θα άνοιγε και χωρίς αφαίρεση του πλαστικού. Ο έλεγχος της στάθμης άλλωστε γίνεται από το μπροστινό τμήμα, κάτω από τα fairing, όπου υπάρχει κενό.

Πλέον δεν υπάρχει κανονικό κλειδί, αλλά μαγνητικό - το σύστημα είναι Keyless. Έτσι, για να πάρει μπροστά η μοτοσυκλέτα θα πρέπει να το έχεις πάντα μαζί σου, σε απόσταση 1,5 μέτρου κοντά στην μοτοσυκλέτα. Αν το έχεις κοντά, τότε πατάς το γκρι τετράγωνο κουμπί που βρίσκεται στο σημείο που συνήθως συναντάμε την μίζα, και ενεργοποιείται η μοτοσυκλέτα - σαν να γυρνάς το κλειδί δηλαδή. Για να πάρει μπροστά, πατάς προς τα κάτω το kill switch και με ένα μόνο πάτημα, η μίζα γυρίζει μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η μοτοσυκλέτα.

Η τάπα του ρεζερβουάρ είναι μαγνητική και όταν η μοτοσυκλέτα είναι κλειστή από το γκρι κουμπί, δεν ανοίγει. Αν έχεις ανοίξει το γκρι κουμπί, η τάπα ανοίγει κρατώντας την γλώσσα της προς τα πάνω.

Αν τώρα μείνει από μπαταρία το μαγνητικό κλειδί, μπορείς να το ακουμπήσεις στην αριστερή εσωτερική πλευρά του fering, όπου υπάρχει αντίστοιχη ένδειξη Blue Tooth, και το σύστημα να ξεκλειδώσει αυτόματα.

Στην θέση όπου βρισκόταν ο κεντρικός διακόπτης, η KTM έχει τοποθετήσει πρίζα φόρτισης 12V.

Οι διακόπτες στο τιμόνι είναι νέοι και φωτιζόμενοι. Στον αριστερό διακόπτη έχει μετακομίσει το Cruise Control με έναν νέο μικρό διακόπτη τον οποίο μετακινείς προς τα αριστερά και σου ανάβει η ένδειξη στο καντράν. Όλες οι άλλες λειτουργίες γίνονται από τον αριστερό διακόπτη, ο οποίος δίνει πρόσβαση στο menu και ρυθμίζεις ότι θέλεις.

Στον αριστερό διακόπτη, έχεις επιλογές στο menu, στα εξής: KTM my ride (ανήκει στα extra), info, Motorcycle settings, preferences. Στο Motorcycle είναι όλα όσα αφορούν στην μοτοσυκλέτα, δηλαδή τα modes ρύθμισης της χαρτογράφησης σε Street / Sport / Rain/ Off Road - στις δύο τελευταίες η απόδοση πάει στους 100 ίππους και μειώνεται η απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού. Το ABS ανάμεσα σε On/ Off και Off Road, το Hill Control (ανήκει στα extra) ανάμεσα σε On και Off. 

Το Hill Control δουλεύει ως εξής: Όταν πατήσεις φρένο σε ανηφόρα, και κρατάς τον συμπλέκτη, το σύστημα διατηρεί το φρένο και όταν το αφήσεις, και μέχρι να ξεκινήσεις αφήνοντας τον συμπλέκτη, ώστε να μπορείς να εκκινήσεις χωρίς πρόβλημα.

Στα Preferences ρυθμίζεις το σημείο στο οποίο θα ανάβει το Shift Light για τις αλλαγές των ταχυτήτων, την ώρα, την γλώσσα - δεν υπάρχουν ελληνικά, μπορείς να επιλέξεις τα favorites στο αριστερό διακόπτη. Όταν τον πατάς προς τα πάνω ή προς τα κάτω, μπορείς να επιλέξεις τι θες να εμφανίζεται στην οθόνη με το ανάλογο πάτημα - Traction Control, ABS, ρυθμίσεις αναρτήσεων κλπ - ότι χρησιμοποιείς συχνά για να το βρίσκεις εύκολα.

Υπάρχει πρόγραμμα KTM My Ride (extra) το οποίο σου σετάρει το τηλέφωνο με blue tooth να επικοινωνεί με την μοτοσυκλέτα και να σου εμφανίζει όλες τις λειτουργίες στην οθόνη - πόση μπαταρία απομένει, ποιος σε καλεί στο τηλέφωνο, τι μουσική ακούς. Εφόσον το κάνεις αυτό, μπορείς να απαντάς στις κλήσεις από τον αριστερό διακόπτη του τιμονιού και να απαντάς με το σύστημα επικοινωνίας - αν διαθέτεις - του κράνους, το οποίο συνδέεται και αυτό με την μοτοσυκλέτα με Blue Tooth! 

Η KTM έχει φτιάξει ένα ωραίο κάθετο ντουλαπάκι στην δεξιά πλευρά το οποίο φιλοξενεί κινητό τηλέφωνο 6 ιντσών, το οποίο είναι αδιάβροχο και ασφαλίζει από το πάνω μέρος ώστε να μην ανοίγει. Εκεί βρίσκεται και θύρα USB ώστε να φορτίζει - χρειάζεται κοντό καλώδιο για να χωράει. Εκεί υπάρχει και θέση για το κλειδί με δυχτάκι ασφαλείας, ώστε να μην το κουβαλάς επάνω σου

Το μπροστινό φανάρι είναι τελείως νέας σχεδίασης με λάμπες τεχνολογίας LED. Προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα της υπερθέρμανσης, οι μηχανικοί στήριξαν τις λάμπες σε δύο παράλληλες κάθετες βάσεις, απ' όπου και μπαίνει αέρας και τις ψύχει. Δύο επίπεδα φιλοξενούν τις λάμπες μικρής και μεγάλης σκάλας, και τρία μικρότερα χαμηλά, φιλοξενούν τις λάμπες LED για τα Cornering Lights - αυτές ενεργοποιούνται ξεχωριστά σε κάθε πλευρά, ανάλογα το πλάγιασμα, παίρνοντας πληροφορίες από κλισιόμετρο.

Στο Travel Pack που διατίθεται ως έξτρα, ο αναβάτης μπορεί να βρει το MSR - Motor Slip Regulation για βελτίωση της σταθερότητας κατά το φρενάρισμα, το Hill Hold Control και το KTM MY RIDE - το σύστημα που συνδέει το κινητό και άλλες λειτουργίες με την κεντρική οθόνη. Το Quick Shifter για γρήγορες αλλαγές σχέσεων χωρίς συμπλέκτη περιλαμβάνεται και αυτό στα έξτρα αξεσουάρ. 

Τα φλας διαθέτουν το σύστημα ATIR - Automatic Turn Indicator Return το οποίο αδρανοποιεί το ενεργοποιημένο φλας έπειτα από 10 δευτερόλεπτα λειτουργίας ή 150 μέτρα οδήγησης.

Τα νέα όργανα του KTM 1290 Super Adventure R αποτελούνται από μία οθόνη TFT μεγέθους 6,5 ιντσών η οποία εκτός του ότι είναι πανέμορφη, περιλαμβάνει και πολλές λειτουργίες. Στην άνω γωνία εμφανίζονται οι σχέσεις του κιβωτίου ταχυτήτων, ενώ την μισή δεξιά οθόνη καλύπτει με την εμφάνιση του το ψηφιακό στροφόμετρο το οποίο στην αρχική του διαδρομή και έως τις 5.000σ.α.λ. γίνεται μπλε. Όταν η περιοχή λειτουργίας του ξεπεράσει τις 5.000σ.α.λ. και έως τις 6.500σ.α.λ. μοβίζει, και από εκεί και πάνω, έως και τον "κόφτη" στις 11.000σ.α.λ. γίνεται κόκκινο, δείχνοντας τις άγριες διαθέσεις του κινητήρα. Υπάρχει και ενδεικτική λυχνία που ρυθμίζει ανάλογα τις στροφές που θέλεις να σε ειδοποιεί για τις αλλαγές ταχυτήτων.

Στο εσωτερικό του στροφομέτρου βρίσκονται οι ενδείξεις του ψηφιακού κοντέρ, του οποίου τα νούμερα αυξάνουν σημαντικά το μέγεθος τους μόλις ξεπεράσεις τα 200χ.α.ω., ώστε να φαίνονται καλά. Εσωτερικά του στροφομέτρου και στην κάτω κλίμακα συναντάμε τις ψηφιακές ενδείξεις για την στάθμη καυσίμου και θερμοκρασίας.

Στο ίδιο ύψος και κάτω από τον χιλιομετρητή συναντάμε τις ενδείξεις για τις ρυθμίσεις των προεπιλεγμένων modes λειτουργίας του κινητήρα - Street / Sport / Rain/ Off Road.

Στο κάτω τμήμα του στροφομέτρου βρίσκεται η ένδειξη ρύθμισης των θερμαινόμενων γκριπ τα οποία ρυθμίζουν σε τρία επίπεδα.

Η αριστερή πλευρά της οθόνης έχει περισσότερο ενδιαφέρον μιας και είναι αυτή που παραμετροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του αναβάτη. Πάνω εμφανίζονται οι ενδείξεις υπενθύμισης όπως το Side Stand, Ice Warning, κ.α. και από εκεί και κάτω, ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει την οθόνη ώστε να εμφανίζει ότι αυτός θέλει και χρησιμοποιεί συχνά.

Σε standard μορφή η οθόνη εμφανίζει τοv χιλιομετρητή Trip 1, το ωρόμετρο ταξιδίου Trip Time 1, το σήμα του τηλεφώνου - Phone Signal και το Phone Battery - την μπαταρία του τηλεφώνου.

Η οθόνη συνδέεται μέσω Blue Tooth με το τηλέφωνο του αναβάτη και εμφανίζει σε εκείνο το σημείο όλες τις λειτουργίες του. Αν υπάρχει εισερχόμενη κλήση, αυτή εμφανίζεται εκεί, και ο αναβάτης μπορεί να την δεχθεί χρησιμοποιώντας τον αριστερό διακόπτη του τιμονιού.

Ενδείξεις για φλας, ABS, Traction Control, νεκρά, λάδι, ψεκασμό κινητήρα, ρολόι, θερμοκρασία και Blue Tooth γεμίζουν το κάτω τμήμα χωρίς να ενοχλούν, πληροφορώντας ακόμη και "παράνομη οδήγηση" όταν απενεργοποιείται το ABS και το Traction Control ταυτόχρονα.

Όταν είναι μέρα, η εμφάνιση της οθόνης είναι λευκή με μαύρα γράμματα και την βλέπεις τέλεια με ευανάγνωστα και σε σωστό μέγεθος νούμερα. Όταν μπεις σε τούνελ και μειωθεί το φως - και το βράδυ δηλαδή, η οθόνη αυτόματα αλλάζει σε μαύρο χρώμα με λευκά νούμερα και η εναλλαγή γίνεται τάχιστα. Η οθόνη ρυθμίζεται ως προς την κλίση της ώστε να μπορείς να την βλέπεις ανάλογα με την θέση του ήλιου αλλά και όταν οδηγείς όρθιος!

Δυστυχώς δεν συνδέεται με κάποιο application, αλλά η KTM δουλεύει ήδη πάνω σε αυτό.

Το σύστημα TPMS - Tyre Pressure Monitoring System που ελέγχει τον αέρα στα ελαστικά, αλλά και το Immobilizer συμπληρώνουν την ήδη εξαιρετική εικόνα.

Το νέο KTM 1290 Super Adventure R βρίσκεται στα 217 κιλά, δύο μόλις παραπάνω κιλά σε σχέση με το απλό μοντέλο S. Παράγεται μόνο σε λευκό πορτοκαλί χρωματισμό, με τα πορτοκαλί προστατευτικά κάγκελα να ανήκουν στον standard εξοπλισμό.

Ρεπορτάζ

kranos

Παραβάτης του ΚΟΚ σχεδόν 1 στους 4 οδηγούς το εορταστικό 3ήμερο

Μείωση στα θανατηφόρα, τι έδειξαν οι έλεγχοι της Τροχαίας

Νέα αγοράς Μοτοσυκλέτας

orcal astor 125i euro4 2018 2

Orcal Astor 125i Euro 4 2018 – Διαθέσιμη στην ελληνική αγορά

Με ηλεκτρονικό ψεκασμό και βελτιώσεις στα σημεία

Νέα αγώνων

2 Giorgos Iliopoulos 1

ΚΤΜ ΜΧ Team: Δυνατό ξεκίνημα με τρεις νίκες στις Σέρρες

Εντυπωσιακή εμφάνιση από τους αναβάτες της KTM SEE

Τελευταίες δοκιμές

Νέα αγοράς Αναβάτη

kranos ktm evo sport

Κράνος KTM Sport

Υψηλών απαιτήσεων
kranos ktm factor ktm xanthi

Κράνος KTM Factor

Καθημερινός σύντροφος

Αγώνες

wsbk 2018 1st race phillip island 5

WSBK 2018, Phillip Island, 1ος αγώνας

Σε Marco Melandri και Ducati η 1η νίκη της χρονιάς
IMG 6126 1024x683

Με βάθρο ξεκινά την χρονιά η Husqvarna Motul MX Team

Αλέξης Γεωργαντάς με FC 250 στην τρίτη θέση